2 JAAR GARANTIE / GRATIS VERZENDING / BINNEN 1 WERKDAG VERSTUURD

Wessel fietst twee keer de Mont Ventoux op voor zijn vader met ALS: "Hij is trots op mij"

Wielrennen doe je niet altijd voor jezelf, zo bewijst Wessel Kabel uit Alkmaar. De sportfanaat stapt namelijk de fiets op voor zijn vader, die aan een ernstige vorm van ALS lijdt. Maar liefst twee keer klimt Wessel de Mont Ventoux op tijdens de Tour du ALS, om zo geld op te halen voor deze ernstige spierziekte. "Hij is heel trots op mij, dat weet ik."

Eind november (2021) werd er bij de vader (58) van Wessel amyotrofische laterale sclerose (ALS) geconstateerd. Bij de zenuw/spierziekte vallen steeds meer spieren uit omdat zij geen prikkels meer ontvangen vanuit de zenuwcellen die de spieren aansturen. Doordat de zenuwcellen worden aangetast, werken de spieren onvoldoende of zelfs helemaal niet meer. Jaarlijks krijgen 400 à 500 Nederlanders de diagnose ALS. 

"Er zitten verschillende gradaties in ALS", vertelt Wessel, na het beklimmen van de Mont Ventoux. "En mijn vader heeft een extreem snelle variant... Hij zou in eerste instantie nog mee gaan naar Frankrijk, maar het afgelopen halfjaar is hij zo snel achteruit gegaan, dat het niet meer mogelijk was voor hem om mee te gaan."

Ondanks dat het voor de vader van Wessel niet mogelijk was om er fysiek bij te zijn, keek hij wel vanuit Nederland live mee naar de sportieve actie van zijn zoon. 


Tour du ALS

Dit jaar werd er bij de tiende editie van de Tour du ALS een recordbedrag opgehaald van maar liefst: €1.608.541,-. Ruim 760 deelnemers gingen van start en hebben alles op alles gezet om ALS de wereld uit te trappen. 

"Voorafgaand aan de start hoor ik het nummer van (Final Countdown - Europe) en begin keihard te janken", vervolgt Wessel. "Tijdens de tocht gaan er zo veel emoties door je heen en ik moest mij zeker aan het begin van de klim echt herpakken." Vanwege harde windstoten en slecht zicht, werd de top van klim afgesloten en reden de deelnemers een alternatieve route.

"Dat was natuurlijk jammer, maar ik weet dat mijn vader heel trots op mij is." Wessel klimt uiteindelijk twee keer de alternatieve route van de Mont Ventoux op en wordt uiteindelijk door zijn moeder, zusje en vriendin bij de finish opgewacht. 

Wessel finisht en fietst twee keer de Mont Ventoux op


Pluk de dag

ALS is een genetisch bepaalde ziekte, waardoor de kans groot is dat het overgedragen wordt aan familieleden. "Er is een kans van 50 procent dat mijn zusje of ik ALS krijgen." Het is mogelijk om je te laten testen op ALS, maar dan zitten er wel fiscale gevolgen aan, indien blijkt dat je deze genetische afwijking bezit. "Ik zou dan bijvoorbeeld nooit een onderneming kunnen starten", legt Wessel uit. "Het is echt bizar. Mijn hele leven staat op zijn kop."

De ingrijpende en plotselinge ziekte van zijn vader maakt een grote impact op Wessel. "Mijn ideeën voor de toekomst zijn veranderd. Ik was altijd heel erg gefocust op mijn carrière, maar daar kijk ik nu heel anders naar. Ik wil genieten en niet terughoudend leven."


Deel dit bericht


Laat een reactie achter

Let op: Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd