Doelen stellen voor beginnende en ervaren wielrenners
Het nieuwe jaar is aangebroken en dat betekent voor velen van jullie hoogstwaarschijnlijk nieuwe sportieve doelen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je dit jaar voor het eerst op de wielrenfiets stapt, maar voor andere fietsgekken kan het ook betekenen dat je aan het kijken bent voor een vierde racemonster. Wat de verschillen ook zijn, met een doel in het verschiet weet je waarvoor je het doet en is het gemakkelijker om de fiets op te stappen.
Niet iedereen heeft behoefte aan een doel (en dat respecteren we). Veel mensen stappen op de fiets om even aan alle verplichtingen te ontsnappen en vinden het juist heerlijk om zonder gezeur aan hun hoofd een rondje te maken. Maar dat geldt niet voor iedereen. In de warme zomermaanden kost het meestal weinig moeite om jezelf te motiveren en de fiets uit de schuur te halen. Maar wat als het koud is of regent? Dan is het fijn om een doel te hebben, als stok achter de deur.
Sportieve doelen zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt jezelf voornemen om iedere week minstens een keer op de fiets te zitten. Of om elke maand 250 kilometer te rijden. Maar het kan ook iets eenmaligs zijn. Een keer naar die tante in het noorden fietsen, gecombineerd met een familiebezoekje. Jij op de fiets heen, de rest van het gezin met de auto en dan samen terug. ‘Ik fiets wel, zie jullie daar! Een ander doel kan zijn om je in te schrijven voor een zware, maar leuke toertocht, zoals de toerversie van de Amstel Gold Race of ga een meerdaagse buitenlandse koers zoals de Haute Route?
Of je nu net begint met fietsen of al 10 jaar bekend met je tweewieler, het is belangrijk om haalbare doelen te stellen. De voldoening van het halen van een doel kan enorm motiveren en ervoor zorgen dat je gaat snakken naar meer. Maar leg je de lat te hoog, dan keert het effect zich tegen je. Je kunt gedemotiveerd raken en dat moeten we niet hebben. Als beginner is het een prima doel om eerst eens een keer 30 kilometer aan een stuk te rijden. Gewoon een rondje bij jou in de buurt waar je de weg kent. Aan de hand van apps als Komoot of Strava kun je vooraf mooi een route uittekenen, dan weet je precies hoeveel kilometer je te wachten staat en kom je niet voor verrassingen te staan. Als dat is gelukt, zou je dat uit kunnen breiden tot 50 of misschien wel 100 kilometer. Is de lengte niet uitdagend genoeg? Voer dan bijvoorbeeld een keer het tempo op en probeer boven de 30 kilometer per uur gemiddeld te rijden. Je zult merken dat het best lastig is om dat tempo vol te houden, maar als je de volgende keer weer op de fiets stapt voor een rustiger trainingsritje zal dat makkelijker gaan. Oefening baart kunst.
Te koud?
In de winter te koud of te nat buiten? Kijk dan eens naar een indoortrainer. Tegenwoordige zijn er verschillende topmerken zoals een Tacx of een Elite. Het is natuurlijk niet hetzelfde als buiten fietsen, maar met apps zoals Zwift en TrainerRoad kom je al een heel eind. Deze fiets-apps hebben trainingsprogramma’s om je fitness level op te bouwen en ook is het mogelijk om online wedstrijden tegen andere online renners te rijden.
Hoogtemeters
Weinig dingen zijn zo leuk als in de heuvels en bergen fietsen. Als je in het zuiden van Limburg woont of in een ander heuvelachtig gebied, bijvoorbeeld Utrecht of Gelderland, dan heb je geluk, maar mensen uit de Randstad moeten met een vergrootglas zoeken naar hoogtemeters. Daarom is het leuk om een keer naar het zuiden van het land af te reizen om een deel van de Amstel Gold Race te rijden. De officiële route bestaat uit drie lussen en is ongeveer 260 kilometer lang, maar wellicht zou jij één van de drie lussen over de Cauberg, de Keutenberg of de Camerig kunnen rijden. Neem niet te veel hooi op je vork, want klimmen is veel zwaarder dan rijden op het vlakke. Gaat het goed? Schrijf je dan een keer in voor een toertocht. Dat hoeft niet per se in Limburg te zijn, maar kan ook elders in het land. Bij een toertocht kun je meestal kiezen uit verschillende afstanden, dus er zit altijd wel een mooi rondje voor je bij. Is dat gelukt? Neem je fiets een keer mee op vakantie, misschien kun je wel je eerste echte berg beklimmen. Maar wees gewaarschuwd, verslaving ligt op de loer!
Verandering van spijs doet eten
Als je het asfalt verlaat, zul je ontdekken dat Nederland mooier is dan je denkt. Pak een keer een mountainbike en duik het bos in. Ons land heeft talrijke MTB-routes, even googelen en je vindt ze. Twijfel je tussen het kopen van een wegfiets, een mountainbike of een crossfiets? Dan is een gravelfiets een optie, daarmee kun je mooi van de gebaande paden af, maar ook prima op de weg rijden. Mag het van jou allemaal wel sneller? Schrijf je in bij een vereniging en doe een keer mee aan een trainingswedstrijd. Misschien vind je dat zó leuk dat je zelfs een wedstrijdlicentie aanvraagt. Vind je het dan toch leuker om veel, héél veel te fietsen? Probeer dan de Long Term NL Challenge: fietsen door alle 352 gemeen- ten van Nederland. En is dat niet genoeg, dan kan je de uitdaging ook in België aangaan…
Kortom: doelen genoeg, maar vergeet vooral niet te genieten van de prachtige wielersport!